BIOGRAFIJA

NEPOZNAT IZVOR

1982-1985: Katarina II

Grupa je nastala 1982. godine u Beogradu, kada su pevač i gitarista grupe Šarlo akrobata, koja se malo pre toga raspala, Milan Mladenović i gitarista Dragomir Mihajlović Gagi osnovali bend "Katarina II". Tokom 1982. pridružuju im se Margita Stefanović Magi (klavijature) i Bojan Pečar (bas gitara), a zatim i bubnjar Šarla Akrobate Ivan Vdović Vd. Početkom 1984. godine grupa je izdala svoj prvi album, Katarina II. Album je bio hvaljen od strane kritike, ali nije postigao veliki komercijalni uspeh zbog svog kompleksnog, umetničkog i introvertnog stila. Ubrzo nakon izlaska ovog albuma dolazi do promene sastava grupe: Vd napušta grupu, a Gagi odlazi u vojsku. Na mesto bubnjara dolazi Ivan Fece Firči, a Milan ostaje jedini gitarista. U ovom sastavu grupa započinje prvu jugoslavensku turneju. Početkom 1985., odmah po povratku iz vojske, Gagi napušta grupu. Kako je on imao licencu na ime "Katarina II", grupa je promenila naziv u "Ekatarina Velika" (kasnije obično skraćivano na "EKV").

1985-1989: Proboj i vrhunac popularnosti

1985. godine, grupa izdaje svoj drugi album, Ekatarina Velika. Na ovom albumu prisutna je promena u zvuku grupe. Muzika je postala brža i energičnija, ali je zadržala osobine koje će biti karakteristika svih EKV albuma: suptilnost i osećajnost same muzike i poetični, introspektivni stihovi Milana Mladenovića. Javljaju se i prvi hitovi: "Oči boje meda", "Tattoo", "Modro i zeleno" i "Hodaj".

Grupa 1986. godine izdaje album S' vetrom uz lice. Ovaj album bio je znatno uspešniji od prethodna dva, te je doneo veliki broj hitova: Budi sam na ulici, Ti si sav moj bol, Kao da je bilo nekad, Novac u rukama, Stvaran svet oko mene. Po izlasku albuma, grupu napušta Ivan Fece Firci, a na njegovo mesto dolazi Ivan Ranković Raka. Album je bio vrlo brižno produciran, s jakim naglaskom na klavijaturama i uopsteno vedrije atmosfere. Sledila je uspešna turneja, dokumentovana na albumu EKV 1986 LIVE, koji je izdat 1987. godine.

Nakon ove turneje dolazi do još jedne promene bubnjara — na mjesto Ivana Rankovića dolazi Srđan - Žika Todorović iz Discipline kičme, a 1987. godine izlazi album Ljubav. Novi producent, Australijanac Teodor Jani, doneo je novi, agresivniji zvuk s mnogo većim naglaskom na gitarama. Album je doneo pregršt hitova: "Zemlja", "Ljubav", "7 dana". Na ovom albumu stihovi već počinju odražavati atmosferu blage uznemirenosti, posebno u pesmi "Tonemo", gde su gotovo depresivni.

1989. godina donosi album Samo par godina za nas. Album je u početku bio pod oštrom kritikom zbog stilskog ponavljanja prethodnog albuma i jednostavnijih pesama, što je protumačeno kao pokušaj komercijalizacije. Međutim, ovaj album ipak se razlikuje od svog prethodnika po znatno mračnijoj atmosferi. Dominiraju teme straha, nesreće, i opsti osećaj da je propast blizu. Ipak, ovo razdoblje bilo je vrhunac popularnosti EKV. Pesme "Krug", "Par godina za nas" i "Srce" postale su hitovi, a EKV je proglašena grupom godine po izboru časopisa Pop-Rock.

1990-1994: Raspad

Početkom 1990. godine, grupu napušta Srđan Todorović koji se okrece glumi, a na njegovo mesto dolazi Marko Milivojević. Međutim, ubrzo nakon toga grupa je pretrpela mnogo značajniju promenu: basista Bojan Pečar, jedan od sastavnih članova tria koji je od 1982. godine istrajavao uz sve promene bubnjara, preselio se u London. Ovaj događaj bio je šok za grupu i smatra se početkom njenog kraja.

1991. godine grupa izdaje album Dum dum, najmračnije EKV ostvarenje. Bas gitaru na albumu je odsvirao studijski i jazz basist Bata Božanić. Album je nastao u vreme raspada države u kojoj su članovi grupe živeli i stvarali što se odrazilo i na ovoj ploči. 1993. grupa izdaje svoj posljednji album Neko nas posmatra s Dragišom Uskokovićem na bas gitari. Album je predstavljao znatnu promenu u zvuku, i dono je toplu, pop atmosferu.

U prvoj polovini 1994. godine EKV pauzira, dok Milan Mladenović odlazi u Brazil gde sa svojim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i brazilskim muzicarima snima album Angel's Breath koji će izaći 1995. godine. U leto se vraća u Srbiju, nakon čega je bilo planova o novom EKV albumu "Ponovo zajedno", ali do toga nikad nije došlo. Milan je otkrio da je oboleo od raka pankreasa, a 5. novembra 1994. godine umro je u Beogradu. EKV je tog trenutka prestao postojati.

Nakon raspada

1997. godine pojavljuje se album Live '88 sa snimcima s poslednja dva koncerta s turneje 1988. u Novom Sadu i Zagrebu. Tokom 1998. izdavačka kuća EKV Records počinje ponovno objavljivati originalne studijske albume EKV-a s brojnim dodatnim pesmama. Pojavljuje se i kompilacija Kao nada, kao govor, kao more.

1998. godine u Londonu od srčanog udara umro je Bojan Pečar, a 19. 2002. godine u Beogradu je umrla Margita Stefanović. Prvobitni bubnjar Ivica Vdović umro je 1992. godine.

Нема коментара:

Постави коментар