EKATARINA VELIKA - HRONOLOGIJA

(hronologija je svakako izuzetna, ako se ne varam autor je...)
Ksenija Mladenovic, 1996. "Freez Frame". EKV Rock Special



1958.

U Zagrebu, Danica i Spasa Mladenovic dobijaju sina Milana.

1959.

U Beogradu, Slavoljub Stefanovic Ravasi, jedan od najpoznatijih pozorisnih rezisera iz svih vremena, dobija cerku Margitu.

1960.

U Beogradu je rodjen Bojan Pecar.

1962.

Rodjen Ivan Fece - Firchie.

1965. - 1974.

Porodica Mladenovic se seli u Sarajevo, gde Milan provodi detinjstvo. Otac mu kupuje gitaru na kojoj je pisalo TANGO, i na kojoj je ucio da svira i hvata akorde. U to vreme je odlazio na privatne casove kod tada cuvenog gitariste Garija Garince. Milanove omiljene grupe su Beatles, Proarte i Siluete.

Bojan uci da svira violinu, violu i kontrabas.

1975.

Dado Topic objavljuje pesmu "Istina Masina" u grupi TIME.

1975. - 1978.

Margita Stefanovic zavrsava srednju muzicku skolu u klasi sa Ivom Pogorelicem, sa kojim zajedno uzima privatne casove kod ruskog profesora klavira Timikina. Oboje cesto nastupaju na koncertima klasicne muzike; takmice se ko ce imati vise TV nastupa. Po zavrsetku srednje skole, Ivo Pogorelic putuje na studije u Rusiju, a Magi ostaje u Beogradu i upisuje Arhitekturu....

Bojan osniva sa drugovima iz pete beogradske svoj prvi bend "BG 5".

1978. - 1980.

U Beogradu postoji mlada grupa "Limunovo Drvo". Grupa je svirala u raznim klubovima, pripremala materijal za plocu kod Trulog u Zagrebu, ali i veoma cesto menjala postavu. Za zapazenost van izvan undergrounda, je medjutim jos uvek rano.

Beogradski koncerti, u to doba, po pravilu su se sastojali iz nastupa vise razlicitih grupa.

1980.

April
U sali SKC-a "Limunovo drvo" nastupa kao predgrupa "Pankratima", u sastavu:

Milan Mladenovic - gitara
Gagi Mihailovic - gitara
Dusan Kojic - bas
Ivan Vdovic - bubnjevi

i po prvi put koristi novo ime "Sarlo Akrobata".
Gagi Mihaijlovic, nakon koncerta, napusta grupu.

Jesen
U toku jeseni i zime, tri benda beogradskog underground-a ulaze u zajednicki projekat - ploca koja ima cilj da obeleziti atmosferu nove, mlade muzicke scene: VIS Idoli, Elektricni Orgazam i Sarlo Akrobata - snimaju u studiju Enoga Lesica "Druga maca" u Zagrebu.

Sarlo Akrobata: "Mali Covek." Single, Jugoton, Zagreb, 1980.

Trio "Sarlo Akrobata" objavljuje na ploci pesme:

"Ona (koja se budi)"
"Niko kao ja"
"Mali covek"
"Oko moje glave"

Album je objavljen pod nazivom "Paket Aranzman" (Jugoton, Zagreb)

Rodjen je novi talas.

1981.

Aprli - Maj
Milan, Koja i VD snimaju materijal za prvu plocu.

Jul
Sarlo Akrobata: "Bistriji ili tuplji, covek biva kad..."
"Sarlo Akrobata" izdaje album "Bistriji ili tuplji covek biva kad..." (Jugoton, Zagreb).

Po mnogima ocenjen kao eksperimentalni (Dobar vetar, Vojislav Pantic), halucogeni haos jake ritam sekcije, skripecih gitara, prstecih cinela, nadovikivanja i rastrzanosti (Freez Frame, Ksenija Mladenovic), predstavlja najmocniji poduhvat u istoriji beogradskog rock'n'roll-a. Medjutim, to nije bilo odmah toliko ocigledno.

Jugoslovenska publika nije nikada ranije imala susret sa slicnim pesmama; ljudi koji su znali za "Sarla Akrobatu" su ocekivali pesme poput "Ona koja se budi"; vecina potencijalnih kupaca nije primetlila julsku promociju, jer je vec otputovala na more (gde se svirala drugacija muzika). Album je doziveo komercijalni neuspeh.

Jesen
"Sarlo Akrobata" je na turneji u Poljskoj.

Javljaju se prve nesuglasice izmedju Milana i Koje. I dok su najpre bile bazirane na nezadovoljstvu u nacinu promocije grupe, nesuglasice ce vremenom prerasti u sukob izmedju dve razlicite, podjednako kreativne prirode: Koja je rastao u 'prljavog", "agresivnog" ritmicnog Zelenog Zuba, dok se Milan razvijao u sustu suprotnost - neznog, emotivnog i melodicnog pesnika.

"Sarlo Akrobata" odrzava svoj jedini solisticki koncert u Ljubljani pred oko hiljadu slusalaca.

Ivan Vdovic poziva Gorana Vejvodu, jednog od prvih beogradskih muzicara koji su imali synth (CASIO VL-2), u sastav sto nailazi na glatko odbijanje kod Dusana Kojica. U to vreme Milan razmislja o kupovini svog synth-a, sto vremenom dovodi do sve veceg razdora u grupi. Milan u to vreme nije bio u finansijskoj mogucnosti da priusti synth, dok je koja Koja vec otvoreno planirao napustanje grupe.

Bojan Pecar svira bas u grupi Via Talas. Grupa izdaje album "Perfektan dan za banana ribe" i nekoliko singlova na kompilacijama "Ventilator 202" i "Artisticka radna akcija".

Milan se pridruzuje Gagiju, koji je u medjuvremenu svirao sa Dr. Spirom u Ateljeu 212, Svabi (bas) i Duletu (bubanj) koji u to vreme formiraju bend Katarina II.

U ul. marsala Tolbuhina pojavljuje se prvi beogradski grafit:
- MARGITA JE DECKO -

1982.

1. Maj
Margita upoznaje clanove Elektricnog Orgazma. Druzeci se sa njima, Margita upoznaje Milana koji je zadivljen njenim umecem u klasicnoj muzici, apsolutnim sluhom i voljom za istrazivanje. Milan kupuje sintisajzer na kojem Magi "vezba".

Margita diplomira Arhitekturu na Beogradskom Univerzitetu i putuje u SAD na tri meseca.

Katarina II usavrsava pesme "Treba da se cisti", "Vrt", "Ja znam..." i "Jesen".

Po povratku sa letovanja, Margita Stefanovic postaje stalni clan Katarine II. Bojan Pecar se pridruzuje grupi.

Jesen
Prvi koncert, prvi susret sa publikom koja ce ih uvek voleti.
Bijenale u Zagrebu otkriva novi sastav, Katarina II:

Milan Mladenovic - gitara, glas
Gagi Mihailovic - gitara
Margita Stefanovic - klavijature
Bojan Pecar- bas
Dule - bubnjevi

Jos na svom prvom nastupu, grupa dozivljava uspeh i kod publike i kriticara.
Zikic pise prvu povoljnu kritiku u casopisu "Dzuboks" (br. 164).

Dule, koji nije bio zainteresovan za sve ozbiljniji i predatiji rad, napusta grupu, a na njegovo mesto dolazi Ivan Vdovic. Grupa pocinje da snima materijal u studiju "Druga maca" Enca Lasica.

30. Decembar
U SKC-u odrzan prvi koncert grupe.
Na koncertu nastupaju zajedno sa grupama "U skripcu" i "Partibrejkersi".

1983.

Snimanje prve ploce se razvlaci vec 5 meseci. Singl "Jesen" dozivljava uspeh na Diskomeru Studija B, medjutim sav preostali materijal nestaje u pozaru.

6. Jun
Koncert u SKC-u. Postoje sacuvani snimci sa ovog koncerta.

RTV Ljubljana prihvata ponudu za obnavljanje produkcuje i obezbedjuje pedeset (Vojislav Pantic) ili 100 (Ksenija Mladenovic) sati u studiju "Akvarijus" za ponovno snimanje albuma.

Katarina II

Album "Katarina II" izlazi krajem decembra 1983.
ZKP RTV Ljubljana, Slovenia.

1984.

Vd napusta grupu, a Gagi odlazi u JNA u trenutku kada je pocinjala promocija ploce.
Ivan Fece - Firchie dolazi na Vdovo mesto, i Katarina II zapocinje prvu jugoslovensku koncertnu turneju po klubovima i manjim salama.

Jul
Casopis Rock u svom julskom izdanju posvecuje celu stranicu: "4 bajke Katarine II".

Najvece uspehe, grupa upravo postize u 3 glavna centra jugoslovenskog urbanog rock-a, u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.

1985.

Januar - Februar
Rad u studiju "SIM" Vladimira Smoleca u Zagrebu na novom albumu. Grupa deli termine za snimanje sa Plavim Orkestrom (na cijem albumu "Soldatski baj", gostuje Ivan Firchie) , a od gostiju, na albumu se pojavljuju Massimo Savic i Tomo in der Muhlen, zagrebacki muzicar iz benda "Karlowy Vary ", na cijim projektima gostuje Margita.

Gagi se vraca iz vojske i zatice vidno promenjen sastav grupe. U medjuvremenu grupa je evolvirala, tokom turneje razvijala komunikativnost sa publikom, udaljavajuci se od Gagijevih pesama poput "Vrt" ili "Platformi". Shodno tome, Gagi Mihaijlovic napusta grupu, koja menja svoje ime u Ekatarina Velika.

Ekatarina Velika

Objavljen album "Ekatarina Velika"
1985. ZKP RTLJ LD 1257, Ljubljana, Slovenia

"...imajuci sudbinu da svoje izdanje doceka u vreme najvece euforije klinaca za Bajagom, Plavim orkestrom i Dugmetom. za tazliku od tri navedena sastava koji su svoje omote peglali takod a budu po ukusu male dece i starih cika, na omotu Ekatarine Velike gledali su Milan, Magi, Bojan i Firci, iscrtani po licu i tel, raznim simgolima, nalik indijanskim obrednim tetovazama. Omot krajnje psihodelican, cak mistican, pakovao je mnogo otvoreniju plocu od prvenca, no ipak dovoljno daleku od sablona neophodnog za tiraze izrazene u stotinama hiljada primeraka". (Vojislav Pantic)

Hitovi: Oci boje meda, Modro i zeleno, To sam Ja, Tatoo.

*

Grupa se pojavljuje u filmu "Tajvanska kanasta" Gorana Markovica, sa pesmom "Tatoo". Margita glumi sestru glavnog junaka.

Snezana Golubovic razgovara sa Milanom; ovaj intervju ce biti ponovo objavljen kroz 11 godina u specijalnom izdanju Rock casopisa, posvecenom Ekatarini Velikoj.

Leto
Band Aid '85., Jugoslovenska verzija LIVE AID-a, rock pokret za pomoc gladnima u Etiopiji - odrzava veliki rok maraton na stadiumu u Beogradu. Ekatarina Velika nastupa sa pesmom "Oci boje meda" u "ranijem" terminu, izmedju PARTIBREJKERSa i grupe VIDEOSEKS.

Medijska paznja se usmerava na Sarajevski pokret "Novi primitivizam". Kriticari uvereno izjavljuju da je "Novi talas" pokazao sav svoj potencijal, te da predstavlja prevazidjen muzicki pogled.

Decembar
Nagrada "HIT GODINE" za video spot "Oci boje meda".

1986.

Studio "SIM" kupuje prvi sempler EMULATOR II u Jugoslaviji, koji Ekatarina Velika koristi u produkciji novog albuma. Zahvaljujuci eksperimentima sa novom tehnologijom, produkcija je zavrsila sa novim, vedrim i veoma jakim zvukom. Takodje, po misljenjima mnogih "prvobitnih" obozavaoca grupe, treci album jeste najkomercijalniji pokusaj Ekatarine Velike. Tipicno za pripadnike eltnih krugova, mnogi kriticari im takodje nece oprostiti porast u broju hitova i tirazu.

S' vetrom uz lice

Objavljen album "S' vetrom uz lice"
Ekatarina Velika, 1986. ZKP RTLJ LD 1382, Ljubljana, Slovenia

Hitovi: Budi sam ulici, Novac u rukama, Ti si sav moj bol, Kao da je bilo nekad, Stvaran svet, Soba

Ivan Firchie odlazi u JNA. Na njegovo mesto dolazi Ivan Rankovic, bivsi clan grupe "Tvrdo srce i velike usi".

Po prvi put se pojavljuje skracenica EKV u medijima.

Mitar Subic - Suba, "REX ILUSIVI" snima album "Dissilusioned" na kojem se, pojavljuju Zoran Radmilovic - Svaba, Massimo Savic i Milan Mladenovic.

*

Milan snima muziku za film "Crna Marija" u kome, zajedno sa Cavketom iz Elektricnog Orgazma glumi; pomaze mladoj grupi "Gustav i njeni dobri duhovi" na snimanju prvog albuma, kao producent.
*

Margita radi muziku za predstave: "Klasni neprijatelj" i "Tri Sestre" .
*

Bojan i Milan razgovaraju sa Petrom Janjatovicem u intervjuu "Ljudi koji znaju za jadac"

Sledi veoma uspesna turneja.

Oktobar
EKV dobija nagradu "7 sekretara SKOJ-a" za postignute rezultate u oblasti muzike, uz obrazlozenje da se nagrada odnosi na prethodna dva albuma.

2. Novembar
Koncert u domu Kulusic, Zagreb pred hiljadama ljubitelja. EKV snima materijal za svoj prvi zivi album.

Godisnje ankete potvrdjuju popularnost i uspeh grupe: anketa Rock-a stavlja grupu na:

4. mesto za album "S' vetrom uz lice"
5. mesto za rock sastav
(da li se neko seca ostalih sa liste?)



1987.

1. Januar

Novogodisnji program na drugom kanalu TVB, odmah iza ponoci (12:05am) emituje pesmu
"Radostan dan"

Januar - Februar

EKV 19 LIVE 86

Izlazi album "19 LIVE! 86 EKV"
Ekatarina Velika, 1987. ZKP RTLJ LD 1464, Ljubljana, Slovenia

Leto

Bubnjar Ivan Rankovic napusta grupu na cije mesto dolazi Zika (Srdjan) Todorovic iz Discipline Kicme (koja je prepolovljena, ostaje samo na Koji). Koja je revoltiran, te zapocinje kampanju protiv EKVa, posebno Milana, izdajuci mini album "Decija pesma" koji ima dve obrade uzivo, i 5 studijskih verzija jedne te iste pseme. "Narucito para usi linija 'Nije dobra Katarina' (Koja namerno grupi "ne zna" novo ime), a u jednoj od obrada uzivo se cuje Koja kako sa rugajucim glasom peva 'Budi sam na ulici'..." (Petrovic). Zika svira bubanj u jednoj verziji, ali samo kao gost. Takodje, na jednoj verziji svira i VD. Koja je naterao i njega da otpeva tu liniju, kao prvog bubnjara Katarine II.

Jesen

EKV priprema cetvrti album, u saradnji sa australisjkim producentom Theodore Yanni-jem. Zahvaljujuci Yanni-ju, nov album poprma novi zvuk baziran na drugacijem pristupu ritma sekcije i same gitare. Prema svedocenju Vojislava Pantica, samo snimanje albuma je proteklo veoma uskladjeno sto je doprinelo da album zvuci "zacudjujuce zivo, gotovo da je sniman 'all together' kako se to radilo tokom sezdesetih.."

Ljubav

Objavljen je album "Ljubav"
Ekatarina Velika, 1987. PGP RTB LP 2320509, Belgrade, Yugoslavia

Album sadrzi jedne od najboljih tekstova u Jugoslovenskom rock'n'roll-u. Milan, Magi i Bojan su bazirali svoje stihove na 4 osnovna elementa koja, prema ucenju drevnih civilizacija, sacinjavaju svet: Zemlja, Vatra, Voda, Vazduh. Prilazeci tim osnovnim pojmovima iz svog, urbanog, novotalasnog ugla, EKV priprema pesme cije se teme koncentrisu oko reci ljubav, zemlja, istinia, broj sedam, grad, zid...

Ekatarina Velika pesmama "Sedam dana", "Tonemo", Zid" uspeva da spoji psihodeliju sa sirokom publikom; te pesme istinski odrazavaju duh koji je vladao u mladim ljudima velegrada, u predvecerje 1988., godine koja ce promeniti svet. Album "Ljubav" dijalekticki se odnosi prema najiskonskijim temama na kojima pociva svet, i nad kojima, svakog trenutka, svakodnevica moze da se srusi. Svojevrstan WELTSMERTZ Ekatarine Velike, koji peva o idejama i temama pocev od ljubavi, zemlje i vode, sve do Tien-an-men skvera u Pekingu.

Vuk Velickovic radi fotografije za album.

Pesme nailaze na odlican odziv na koncertima. EKV svira u sportskim dvoranama pred 4000 - 7000 ljudi. Hala "Pionir" u Beogradu je dva dana bila uzastopno popunjena sa preko 6000 obozavaoca.

Kriticari Rock-a na listi albuma godine svrstavaju "Ljubav" na drugo mesto; prema izboru publike EKV se nalazi

5. rock sastav godine
5. pevac godine
5. scenski nastup godine
4. album godine
3. klavijaturista godine
2. najseksipilnija rockerka
(da li se neko seca pobednika te godine?)

1988.

Ekatarina Velika je na vrhuncu slave.
Milan je kasnije govorio o '88. godini kao o onoj u kojoj je EKV postala istinska grupa, sa najjacom kohezijom, velikom turnejom, popunjenim halama, i dugim bisovima na koncertima, "kao ostvarenje decackog sna".

1-12 decmbar
Koncert u snp, Novi Sad.
Koncert snimaju Rex Ilusivi - Mitar Subotic i Misa Berar

12-14 decembar
Koncert u domu "Kulusic" Zagreb 1988.
Snimatelj koncerta Mladen Skalec. Jednu od najlepsih najava koju je EKV ikada imala, cini sam Drazen Vrdoljak, cuveni zagrebacki rock kriticar koji se "obavezno" nalazio na svim snimanjima koncerata u "Kulusicu".

"....EKV su bili na vrhuncu popularnosti, a koncerti su kvalitetno snimani pod kontrolom proverenih ljudi. U pitanju su bez sumnje materijali koje bi grupa rado objavila i da je u njihovoj karijeri sve normalno teklo. Magi, Milan,Bojan i Firci zvuce cvrsto i sasvim uigrano praceni raspolozenom publikom koja samo dopunjava njihovu skladnu motoriku..." (Petar Janjatovic)

Materijal sa poslednja dva koncerta iz '88. bice objavljen tek devet godina kasnije....
Ivan Firchie se seli u New York City, USA.

1989.

Januar

EKV snima novi materijal u studiju "M" kod Milana u Bukovcu. U snimanju ucestvuju Suba, Tanja (Oktobar 1864) i Yanni, kao prateci vokali; producenti albuma su Suba i Theodore Yanni.

Samo par godina za nas

Objavljen album "Samo par godina za nas"
Ekatarina Velika, 1989. PGP RTB LP 210595, Belgrade, Yugoslavia

Producent Yanni po drugi put uspeva da zadrzi sklad izmedju muzickog ugla koji je EKV izgradio tokom godina, i ocekivanja najsire Jugoslovenske rock'n'roll publike. Sada vec svuda poznati, Milan, Magi i Bojan ponovo sastavljaju jedinstvene stihove koje uklapaju sa melodijama koje, iako jednostavnije nego ranije, u svemu nose EKV stil. Jednostavnije melodije se lakse pamte i brze se penju na top listama. Uprkos svemu tome, ni jedna Jugoslovenska grupa ne uspeva da 'kopira' ni stil ni obrazac za uspeh, kojim je EKV ovladala.

Ponovo, kriticari okrecu glavu. Osecajuci se po malo "izdani" sto vise nema o cemu da se pise (sada svako ima sopstven dozivljaj pesme "Krug", nema tu sta mnogo da se prica), kriticari zameraju EKV-u na "komercijalizmu" kao da su veliki tirazi i siroka prihvacenost u publici znak napustanja ideala na kojima je New Wave zasnovan. Ono sto se previdja jeste, da "komercijalni" obrazac, za masovnu produkciju, u 1989. jeste zapravo dijametralno suprotan radu "Par godina".

Iako uspesan, "Samo par godina za nas" nikako nije komformisticki album. Pesme sadrze u sebi ogromnu gorcinu, polet koji je postojao na pesmama "Ljubavi" sada postaje dva puta teza depresija. Spot za pesmu "Par godina za nas" (jedini uradjen za taj album) sadrzi footing sa prvomajskih parada, scene svetske bede i gladi, rusevina, i ratnih razaranja. Ono sto je svim kriticarima promaklo u tom trenutku jeste da je ta pesma zapravo jedinstvena jugoslovenska verzija pesme "Five Years" Davida Bouwia. Ekatarina Velika jeste bila jedina grupa koja je osetila dekadenciju, i imala hrabrosti da na sebi dosledan, umetnicki nacin, upozori publiku, pevajuci o tome. Ekatarina Velika uspeva da docara, dosegne do svih, cesto duboko prikrivenih osecanja i strahova koja su se u njihovoj publici sakupljali tokom osamdesetih godina. Na taj nacin, Ekatarina Velika zapravo jeste ostala dosledna New Wave-u, i onome cemu je uvek stremela.

Jugoslovenski medijski prostor je podeljen, publike se zatvaraju u republicke granice. Ekatarina Velika je i dalje, jednako odusevljeno prihvacena, nastupa u punim salama, i u Beogradu, i Zagrebu, i Ljubljani.

Tokom godine EKV svira pred oko 150.000 obozavalaca u gradovima sirom cele Jugoslavije.

Na godisnjem "EBU_UER" Rock festivalu evropske radio difuzije, odrzanom u Novom Sadu, Ekatarina Velika je domacin finalne veceri.

Na kraju najplodinje decenije ne samo za rock'n'roll vec kompletno umetnicko stvaralastvo u Jugoslaviji, casopis Rock proglasava EKV za sastav godine.

Margita daje intervju za NIN, vodeci nedeljni casopis u Beogradu.
Bojan i Milan daju intervjue za casopis Cao.

1990.

Grupa ucestvuje na MIDEM-u u Kanu (Cannes, France) te na prvom Evropskom Bijenalu Rock muzike u Tuluzu (Tolouse, France).

Poslednji nastupi u Sarajevu i Zagrebu.
Svuda uvek isti, uvek voljeni.

1991.

Bojan Pecar se seli u London (UK).
Magicni trio je narusen, i nista vise nije kao pre.

Pocinje rat i raspad Jugoslavije.

Marko Milivojevic, bubnjar iz PARTIBREJKERSa, zamenjuje Ziku.
U toku leta, Milan, Magi i Marko, uz pomoc basiste Bate Boznica Duleta (Plejboj) snima nove pesme. Theodore Yanni je i dalje producent.

DUM DUM

Objavljen album "DUM DUM"
Ekatarina Velika, 1991. PGP RTS LP 211265, Belgrade, Yugoslavia

Video spot za naslovnu pesmu "DUM DUM" snimaju Boris i Tucko (Ksenija Mladenovic) u Subotickoj sinagogi; zahvaljujuci zalaganju novinara Zorana Lukovica, ovaj spot jeste prvi Jugoslovenski spot koji se emituje na Hrvatskoj Televiziji u Zagrebu.

Na koncertima, EKV agresivno insistira na teskim emocijama, koristeci svaki moguci nacin da utice na svoju preostalu publiku. Po prvi put izvode tudju pesmu, "Istina masina".

Mnogi muzicari koji su zapoceli New Wave 1980. vise ne zive u Jugoslaviji.

1992.

Milan Mladenovic je otvoreno revoltiran razvojem dogadjaja.

"Slusaj 'vamo"
RIMTUTITUKI, 1992. Singl, B 92, Belgrade Yugoslavia

Isti momci koji su zapoceli New Wave ranih osamdesetih,
Milan, Cane, Anton, Borko, Gile, Cavke i Jovica pokrecu atniratnu kampanju RIMTUTITUKI, otvoreno se suprotstavljajuci vlasti, beogradskim drzavnim medijima i njihovom ratnohuskackom programskom obrascu. Bez dozvole za javni nastup, njih sedmorica krecu u otvorenom kamionu i sviraju po beogradu. Pred SKC-om, podeljene su majice, bedzevi, uz neprestalno ponavljanje poruke o besmislenosti rata.

Drugi, dozvoljeni, nastup se odigrao na Trgu Republike pod naslovom
"S.O.S mir ili ne racunajte na nas"
sve bez mnogo odziva u svesti ljudi koji su mogli da uticu na tok zivota.

*

Margita radi muziku za pozorisnu predstavu "S' one strane duge".
*

Milan radi muziku za pozorisnu predstavu "Majka hrabrost".

Umire Ivan Vdovic Vd, prvi bubnjar Katarine II, Sarla Akrobate i Limunovog drveta.

1993.

Grupi se pridruzuje basista Dragisa Uskokovic.

Neko nas posmatra

Objavljen album "Neko nas posmatra"
Ekatarina Velika, 1993. PGP RTS, Belgrade, Yugoslavia

Album prilicno drugaciji od ranijih je radjen u pop formatu, ne pokusava da istrazuje nove muzicke forme, vec vise lici na, po malo nostalgican pozdrav sa publikom, gradovima, prijateljima, i vremenima koja je voda odnela -- u zaborav...

Po prvi i jedini put na albumu , EKV obradjuje tudji hit - pesmu "Istina masina" grupe "TIME" iz 1975.
Pesme poput "Ne", "Ponos" i "Anestezija" kriju pravi duh i razmisljanja koja je EKV krio u sebi 1993.

13. Novembar
Poslednji solo koncert Ekatarine Velike u Beogradu, odrzan dvorani "Sava Centar". Sala je popunjena i publika jos jednom pokazuje koliko joj je EKV draga.

1994.

Dragisa Uskokovic napusta grupu.

Milan putuje u Brazil.

U Brazilu osvezen, sastaje se Mirtom Subicem - Ex Illusivi sa kojim snima nastavak albuma "Dissilusioned" iz 1986. Novi album pod nazivom "Angel's Breath" oznacava novi pocetak u ieksperimentisanju, istrazivanju i igri sa zvukom i recima. "Ovaj album," izjavljuje Milan:" predstavlja nastavak mog rada u borbi protiv primitivizma u danasnjoj kulturi, koji je uzeo maha uglavnom zbog nemilosrdnih politickih igara moci, koje su prouzrokovale sveopste udaljavanje od spiritualnog".

Angel's Breath

30. April
Odrzan koncert "Rn'R Zauvek" u Beogradu, na kome ucestvuju
sve jugoslovenske grupe, ukljucujuci i EKV i Leb i Sol.
Nastup EKV-a Milan zapocinje pitanjem:
"Da li ste dobro? Da li smo preziveli?"

Uz ovacije, EKV pocinje pesmu "Zajedno".

Avgust
Ekatarina Velika nastupa na festivalu "Pesme Mediterana" u Budvi, koji je uzivo emitovan na televiziji.

3 dana kasnije, pocinje gitarijada u Zajecaru, na kojoj EKV otkazuje nastup, zbog Milanove bolesti; u medjuvremenu Milan je privatnim avionom vec prebacen u Beograd, u bolnicu. Sumnja se da je zutica u pitanju, ali se cekaju novi rezltati lekara.

Jesen
Milan saznaje da je oboleo od raka pankreasa.
Gostuje na novom albumu "PARTIBREJKERS"-a; zajedno sa Cavketom i jos nekoliko muzicara koristi posebne telefone sa kojima stupa u vezu sa jos nekoliko muzicara sirom bivse Jugoslavije, i odrzava "virtuelni" koncert. Veoma dobro raspolozen, pozdravlja se sa prijateljima, daje intervjue i razmislja o novim projektima. Kao istinski umetnik, i velika osoba, Milan se ne okrece ocajanju, vec radosti; oseca da se blizi "novi pocetak".

5. Novembar
Milan Mladenovic umire u Beogradu.

Cele nedelje televizija emituje video spotove, pesme i priloge u cast Ekatarine Velike.
Na sahranu je doslo stotine prijatelja i ljudi kojima je Milan i EKV godinama bio drag i blizak.
U inostranstvu, mnogi ljudi saznaju za vest samo preko Internet Yuqwest, ili USENET alt.beograd grupe.

Decembar

Margita objavljuje EQV remiks

EQV: Ti si sav moj bol

"EQV: Ti si sav moj bol"
Margita Stefanovic i Vladimir Stojic
Coop Arts & Crafts Unlimited, 1994. Viena, Austria

1995.

Prva izdavacka kuca Ekatarine Velike objavljuje retrospektivu na digitalnom formatu:

"The best of Ekatarina Velika"
CD, 1995. ZTP RTLJ, Ljubljana, Slovenia

"The Book of Songs: EKV"
Pedja Stojkov sastavlja prvu kolekciju jugoslovenske muzike za World Wide Web, u koju ukljucuje i informacije Ekatarini Velikoj.

Bojan Pecar svira u britanskoj grupi "Mission".

1996.

Novembar
U Beogradu, casopis Rock izdaje dodatak "EKV Rock Specijal" sa nekoliko intervjua i clanaka posvecenih Ekatarini Velikoj.

1997.

15. Februar
U Beogradu, Aleksandar Zikic objavljuje knjigu o Ekatarini Velikoj.

Ivan Firchie objavljuje snimke sa 2 koncerta iz 1988:

EKV LIVE 88

Objavljen je album "EKV LIVE 88"
CD, 1997. Global-music, Belgrade Yugoslavia.

16. Februar
U Sidneju, Australija, nakon krace bolesti i komplikacija na respiratornom sistemu, umire Goran Cevajda - Cavke (35), prvi bubnjar Elektricnog Orgazma i jedan od osnivaca jugoslovenskog i beogradskog novog talasa iz osamdesetih.

28. Februar
EKV WEB Platforme™
Firchie Drum Company, New York City, USA
Lukic Communications, Chicago, USA
Secanje na Ekatarinu Veliku, njihov rad, pesme, stihove i ljude se ozivljava na Internetu.
Danas, ljudi koji su rasli i ziveli slusajuci EKV tokom osamdesetih, zive u razlicitim zemljama, mnogi u zemljama u kojima su EKV radovi veoma tesko dostupni; "EKV Web Platforme" prezentacija ima za cilj da svima ma gde bili, pomogne da sacuva jedno lepo secanje na grupu koja je uvek pevala o svetu otvorenom za poglede, za trcanje...

April
U Beogradu su objavljene 4 kasete "Osvrni se mirno na godine prosle" sa razlicitim koncertnim snimcima Ekatarine Velike izmedju 1986. - 1991. Snimci radio kvaliteta, objavljeni bez imena izdavaca.

4. Jun
Bojan Pecar se javlja iz Engleske i izjavljuje za EKV Web Platforme:
"Hi ,Im alive and kicking. I dont feel that Milan is away,
he's always here with me. Greetings to all still existing
'people'."



1998.


16. Oktobar
Od Gagija Mihailovica (ex-Katarina II) saznali smo tuznu vest.
Bojan Pecar, basista EKV-a, preminuo u Londonu od srcanog udara
u 37-oj godini zivota...

2 коментара:

  1. Dragan Jovanovic10. јул 2015. 11:39

    Grupa Time i Dado Topic su objavili pesmu "Istina masina" 1972. godine na svom prvom albumu "Time", dakle ova pesma nije objavljena 1975. godine kako to stoji u vasem tekstu. Poz.

    ОдговориИзбриши
  2. Ne vidim bend poput njih medju mladjim rockerima .

    ОдговориИзбриши